VDH Kringgroep
Geldermalsen e.o.

Nieuws

VDH Kringgroep Geldermalsen e.o. levert Provinciaal Africhtingskampioen!!!
Na jaren van training en voorbereidende certificaten halen, was het in het weekend van 16/17 april jongstleden eindelijk zo ver.
Er werd gestreden om het Provinciaal Gelders Africhting Kampioenschap voor Duitse herders in de I.P.O. Sport. Deze sport bestaat uit 3 onderdelen, speuren, appèl en pakwerk en per onderdeel zijn er maximaal 100 punten te verdienen. Kringgroep Nijmegen was de organiserende vereniging voor deze wedstrijd.
Bij het speuren zoekt de hond in een weiland of akker een door een persoon gelopen spoor af en dient daarbij neergelegde voorwerpen te vinden. Na het onderdeel speuren volgt het appèl gedeelte. Dit vind plaats op het terrein van de organiserende kringgroep. Bij dit onderdeel wordt de gehoorzaamheid van de hond getest dmv van een aantal oefeningen. Zo is er de oefening vrij volgen en zijn er onder andere de zit-af- en staoefening. Men let er tevens op of de combinatie baas/hond plezier toont in de oefeningen die hij of zij verricht.
Als laatste en meest spectaculaire onderdeel komt er dan nog het zgn. Pakwerk. Hierbij moet de hond systematisch een terrein afzoeken om een pakwerker te vinden. Eenmaal gevonden moet de hond dit aan de baas kenbaar maken door te blaffen, daarbij moet de hond er voor zorgen dat de pakwerker er niet vandoor gaat. Als hij er toch vandoor gaat mag de hond in een zgn. bijtarm bijten (deze is gemaakt van jute). Bij dit onderdeel wordt wederom getest hoe goed de hond luistert, maar ook of de hond moed bezit en zelfverzekerd is.
Dit jaar, voor het eerst sinds lange tijd, kon Kringgroep Geldermalsen e.o. 1 combinatie vanuit de Kringgroep inschrijven voor dit Kampioenschap. Dit was Wanda Brinkel samen met haar Duitse Herder Coco von Semrowplatz. Het is voor deze combinatie haar 2e wedstrijd, dus erg spannend.
Zaterdag 16 April mochten ze aantreden voor het onderdeel speuren. Wanda en Coco doen dit al sinds Coco een pup van 12 weken was. Dit alles onder streng toezicht van haar bezielende Coach Johan Peterse. En die jarenlange inzet werd beloond met 100 van de 100 punten. Een perfecte score en daarmee konden ze vol vertrouwen de zondag tegemoet zien.
Zondag 17 april was dag 2 van de wedstrijd, toen wij aankwamen was het al aardig druk en de sfeer was goed. Het zou de hele dag spannend blijven, want iedereen kon nog een podiumplaats behalen. Om 13:00 mochten Wanda en Coco aantreden voor appèl. Met de zenuwen zat het goed en Coco doet nagenoeg altijd netjes haar oefeningen. Dit bleek na afloop ook uit de uitleg van de keurmeester en het aantal punten wat ze hadden berdiend. 94 van de 100 punten. Die podiumplaats kwam nu toch wel erg dichtbij..........
Een uurtje later was het tijd voor het laatste onderdeel. Coco luisterde goed naar Wanda en nadat ze het veld had afgezocht vond ze de pakwerker en meldde dit door luid te gaan blaffen. De oefeningen in dit onderdeel werden door Coco zeer goed uitgevoerd en ook zo door de Keurmeester beoordeeld. Weer 94 van de 100 punten.
En ja hoor!!!! Wat niemand had voorzien werd waarheid. We werden 1e en behaalden de titel Provinciaal Africhtings Kampioen van Gelderland.
Dit was een echte kroon op het harde werk van ons Cluppie. Wilt u ook plezierig maar met een duidelijk doel sporten met uw Duitse Herder? Kom dan eens langs om te kijken of een training mee te maken. Iedereen is van harte welkom.